Tarhūns

2021-07-09

Vai zinājāt, ka Tarhūnu, zaļo dzērienu, ko tik daudzi baudījuši, izgudrojis farmaceits?

Tarhūna garšu veido estragons un to tradicionāli iekrāso zaļu.

Tarhūnu 1887. gadā izgudroja Kuitaisi provincē dzīvojošais gruzīnu farmaceits Mitrofans Lagidze, kurš saviem estragona sīrupa maisījumiem sāka pievienot gāzētu ūdeni. 1981. gadā tas nonāca ražošanā Padomju Savienībā un ieguva plašu popularitāti. Dzēriena nosaukums cēlies no estragona popuāra apzīmējuma gruzīnu un persiešu valodā, līdzīgs nosaukums šim dzērienam ir arī citās valodās: arābu, turku un vairākās Kaukāza un Balkānu valodās.

Vairāk par šī dzēriena vēsturi lasiet Zinātniski praktiskajā un informatīvajā farmācijas žurnāla MATERIA MEDICA jūnija numurā.