Ārstniecības kliņģerīte - arī garšaugs.

2022-10-13

Daudziem labi zināmo kliņģerīti (callendula officinalis) droši var uzskatīt arī par garšaugu.

Saldi rūgtenā garša var bagātināt ne vien zupu, sautējumu, sacepumu garšu, bet ir arī lieliska piedeva omletēm, salātu mērcēm, pat saldiem krēmiem un cepumiem. Ar kliņģerītēm lielisku garšu iegūs maizes grauzdiņi. Redzi iepriecinās košās ziedlapiņu krāsas, kas drēgnajā laikā atgādinās par vasaru.

Kā garšaugu parasti izmanto kliņģerīšu ziedlapiņas. Sveķainajam ziedkausiņam garša ir nedaudz asāka un rūgtāka.

Par kliņģerītes pievienošanu ēdienam paldies par palīdzību teiks vēders, jo kliņģerīte:

- ir brīnišķīgs, maigs, gremošanu stimulējošs līdzeklis;

- tiek rekomendēta atviļņa slimības ārstēšanai;

- palīdz slimniekiem ar kuņģa čūlu.

Ieguvējs būs viss ķermenis, jo kliņģerīte palīdz stimulēt limfātisko sistēmu.

Īsta ziemas tēja. Koši krāsaina, uzmundrinoša, bēdas un skumjas mazinoša. Jau no viduslaikiem uzskatīja, ka šīm kaitēm tā palīdz līdzīgi rozei un lavandai.

Recepte:

Grauzdiņi ar kliņģerīšu ziedlapiņām.

50 - 100 g sviesta vai cūku tauku, vai olīveļļas;

1 - 2 ēdamkarotes kliņģerīšu ziedlapiņu - der kā svaigas, tā žāvētas;

4 - 6 mazos gabaliņos sagrieztas apkaltētas rudzu maizes vai saldskābmaizes.

Pannā uzkarsē taukvielu, ieber ziedlapiņas, nedaudz tās "atdzīvina". Pievieno maizes gabaliņus, maisa, apcep. Cik stipri? - pēc prasmes un patikšanas. Maisīt ērtāk ar 2 lāpstiņām. Var uzkaisīt sāli.

Gatavos grauzdiņus ēd siltus vai atdzisušus. Var izraisīt vēlmi visu apēst vienam un uzreiz! Tāpēc labāk baudīt pulciņā.

Bagātīgākai garšai vienlaikus ar ziedlapiņām var pievienot kādu no zaļajiem garšaugiem.

Rezultātā:

- apēdi garšīgu uzkodu, kas der pie biezeņzupas, pie alus un tāpat;

- labi noderēja un apēdās sakaltusī maize;

- "smaida" vēders un garšas kārpiņas.